FESTIVALUL INTERNATIONAL DE SAH ARAD 2020

EDIŢIA A XIII-A, ARAD, 24-30 septembrie 2020

 

REGULAMENT

 1. Organizator–  A.C.S. SAH CLUB VADOS ARAD organizeaza a XIII-a ediţie a festivalului internaţional de şah ARAD in salile de conferinte ale Hotelului Continental din Arad între 24 si 30 septembrie 2020. Festivalul este compus din openul general – ARAD OPEN ce va avea loc intre  25 si 30 septembrie și un open pentru jucătorii cu elo sub 1600 in perioada 24-27 septembrie.
 2. Omologări, Condiţii de participare– Arad Open se va desfăşura în sistem elveţian, 9 runde, fiind omologat FIDE pentru Elo şi titluri internaţionale si FRSah pentru CIV şi categorii interne.

Openul U1600 se va desfăşura în sistem elveţian, 7 runde, fiind omologat FIDE pentru Elo și de către FRSah pentru CIV şi categorii interne

Jucătorii români participanţi trebuie să fie legitimaţi la o structură sportivă afiliată la Federaţia Română de Șah (care nu se află în stare de suspendare) şi să aibă toate taxele plătite către FRS. Jucătorii străini trebuie să aibe FIDE ID

Jucătorii nelegitimaţi care doresc să ia parte la unul din turneele festivalului trebuie să se prezinte la sala de joc cu 2 poze tip buletin şi cu o copie după actul de identitate sau după caz, după certificatul de naştere.

La turneul U1600, au drept de participare toti jucătorii cu Elo/CIV sub 1600, și care nu au avut un elo mai mare de 1650 in ultimii 2 ani (incepând cu lista elo de la 1 august 2018). Jucătorii români fără Elo si cu CIV 1001, precum și jucătorii străini fără Elo sau rating intern nu vor putea câștiga premii in clasametul general

 1. Ritm de joc

Turneul principal – fiecare jucător va avea la dispoziţie 90 min./partida + 30sec/mutare

Turneul U1600 – fiecare jucător va avea la dispoziție 60 min. + 5 secunde/mutare

 1. Tragerea la sorţi– Programul Swiss Manager va fi folosit pentru efectuarea împerecherilor în fiecare rundă.
 2. Program

Turneul principal se va desfășura pe perioada 25-30 septembrie 2020, 9 runde in 6 zile, cu 3 runde duble

Turneul U1600 se va desfășura in perioada 24-27 septembrie, dimineața, astfel încât jucătorii participanți să poată juca în paralel și în turneul principal

Programul detaliat al competiției se găsește pe situl turneului aradopen.ro, la sectiunea program

Runde libere (Bye) – Fiecare participant are dreptul la două runde libere, in oricare din primele 6  runde (pentru U1600 doar in primele 4 runde), situatie in care va primi o jumatate de punct, însă acest lucru trebuie anunţat cel târziu înainte de începerea rundei de dinaintea aceleia în care nu va juca.

Un bye pentru prima rundă se poate cere la înscriere (la rubrica observatii in formularul de inscriere) doar cu condiția ca taxa de participare să fi fost achitată în prealabil.

 1. Taxe de participare
  Taxa de participare la Arad open este de 185 lei, la openul U1600 este 150 lei.

In sectiunea taxe de participare găsiti toate detaliile referitoare la termene de plată, reduceri la taxă și taxa pentru persoanele însoțitoare care se cazează prin intermediul organizatorilor

 1. Clasament, criterii de departajare

In caz de egalitate de puncte, la openul principal și la U1600 se vor aplica următoarele criterii de departajare:

–          performanta recursivă medie

–          Bucholtz Mediu

–          Sonneborn – Berger,

–          performanță Elo

Ordinea acestora va fi trasă la sorți după terminarea ultimei runde.

 

Partide nejucate – pentru calculul criteriilor de departajare, vor fi aplicate regulile FIDE in vigoare

 1. Premii

Premiile sunt în valoare netă, sunt garantate, nu sunt cumulabile iar în caz de egalitate se vor împărţi în sistem Hort (pentru clasamentul general) la un număr de jucători corespunzător numărului premiilor anunţate.

Câştigătorii premiilor trebuie să fie prezenţi la festivitatea de premiere, după orarul stabilit în programul competiţiei. Neparticiparea la festivitatea de premiere duce la scăderea valorii premiului cu 15%, insă minim cu 100 lei.

 1. Telefoane mobile– Conform noilor legi ale sahului, este interzisa aducerea in spațiul de joc a telefonelor mobile sau a oricaror dispozitive electronice, sub sanctiunea pierderii partidei.

Este interzis să vă plimbați prin spațiul de joc (săli de joc, holuri, toalete, spațiul de fumat) cu orice dispozitiv electronic capabil să redea sau să analizeze o partidă de șah, chiar și după terminarea partidei.

Dacă veniți la partidă cu telefonul mobil, trebuie să-l predați inchis la masa arbitrului (cu o eticheta cu nume).

Arbitrul poate prin sondaj în timpul rundei să ceară ca un jucător să fie scanat cu un detector mobil în vederea depistării jucătorilor care ar putea avea asupra lor dispozitive electronice. Totodată, dacă arbitrul consideră necesar, poate solicita unui jucător să dovedească că nu are asupra lui nici un dispozitiv electronic. Dacă jucătorul refuză acest lucru, se prezumă în mod automat că respectivul jucător are dispozitive electronice urmând să fie luate măsurile regulamentare in raport cu normele anti-cheating ale FIDE.

 1. Timpul de start, începerea partidei– Dacă un jucător ajunge la partidă cu mai mult de o oră întârziere de la startul rundei va pierde partida.

Jucătorii care fără nici o justificare lipsesc la prima rundă sau lipsesc timp de două runde (chiar fără a fi consecutive) în timpul turneului, vor fi eliminaţi din turneu. Jucătorii care nu pot să joace într-o rundă trebuie să aducă acest aspect la cunoştinţa arbitrilor cel târziu în runda precedentă aceleia în care nu pot evolua.

 1. Comportamentul jucătorilor

De la toţi jucătorii se aşteaptă ca:

– să participe la turneu în spiritul fair-playului

– să se abţină în a analiza sau în a vorbi cu voce tare în sala de joc în timp ce alte partide sunt în desfăşurare

– să aducă la cunoştinţa arbitrilor din timp dacă nu pot să joace într-una din runde

– să citească toate informaţiile relevante postate de organizatori la sala de joc

– să respecte Legile Șahului în vigoare

E strict interzis de a îndepărta din sala de joc tablele, piesele, ceasurile sau eventuale piese de mobilier (mese, scaune etc).

 1. Contestaţii şi Comisia de Apel

Contestaţiile împotriva deciziilor arbitrilor se vor judeca de către o Comisie de Apel formată la începutul turneului din trei jucători cunoscuţi pentru imparţialitatea lor şi pentru buna cunoaştere a legilor şahului.

Contestaţia trebuie să fie însoţită de o garanţie de 200 lei care se va returna petentului dacă cererea sa va fi considerată îndreptăţită. Deciziile Comisiei de Apel sunt definitive şi irevocabile.

 1. Foto– Fotografierea cu blitz în sala de joc este permisă doar în primele 10 minute de la începerea rundei. După acest moment fotografierea şi înregistrările video pot avea loc numai cu permisiunea arbitrilor.
 2. Reguli și măsuri speciale anti COVID-19

14.1. Pentru a putea juca în competiție, toți jucătorii trebuie să respecte condițiile de mai jos. Aceste condiții sunt valabile pentru orice persoană (arbitri, organizatori, alți oficiali) care intră in spațiul de joc. Nu va putea juca sau, după caz, intra în spațiul de joc, persoana care:

✓ În urma măsurării temperaturii corpului, aceasta este mai mare de 37,3 ° C;

✓ este supusă unei măsuri de carantină sau este testată pozitiv pentru COVID-19;

✓ are simptome de infecție respiratorie;

✓ are un membru al familiei cu simptomele infecției cu COVID-19;

✓ se află în autoizolare sau dacă locuiește într-o familie în izolare proprie.

14.2. Jucătorii si persoanele care vor intra în spațiul de joc vor semna în acest sens o declarație pe proprie raspundere. În declarație, jucătorul trebuie să declare, de asemenea, că este conștient de riscul posibil de transmitere a noului coronavirus în timpul evenimentului de șah, dar este dispus să participe totuși la eveniment. Temperatura corpului va fi scanată la intrarea în spațiul de joc.

14.3  Toți jucătorii vor purta măști de protecție în tot timpul cât se află în spațiul de joc. Măștile vor fi purtate astfel încât să fie acoperite atât gura cât și nasul.

14.4. Toți jucătorii au obligația să-și igienizeze mîinile înaintea începerii partidei.

14.5. Jucătorii vor renunța la strângerea de mână tradițională de la inceputul și sfârșitul jocului. De asemenea jucătorii nu vor mai putea să-și analizeze partidele la sfârșitul jocului în sala de joc.

14.6. Jucătorii vor părăsi sala de joc imediat după terminarea propriei partide

14.7. Participanții consimt ca, în cazul apariției vreunui caz de COVID-19 in timpul evenimentului, se vor supune deciziilor Direcțiilor de Sănătate Publică, care pot implica carantinare sau auto-izolare.

14.8 Organizatorii asigură materiale de dezinfectie si igienizare la intrarea în spațiul de joc precum și curățenia și igienizarea permanentă a toaletelor pentru participanți

 1. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a refuza înscrierea în concurs a vreunui jucător.
 2. Înscrierea şi participarea la acest turneu implică acceptarea prezentului regulament al turneului.

Organizator